Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej111
    L&K
    • 2010
    • 1391

Olej powinno się sprawdzać 5-7 min po zgaszeniu ciepłego silnika - takie info usłyszałem od człowieka z działu technicznego Skody, facet znał temat napinacza i sprawiał wrażenie ze widzi problem i chce pomóc. To był mój jedyny pozytywny kontakt ze Skodą w sprawie napinacza...
    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• Andys
      Elegance
      • 2007
      • 762

Zamieszczone przez pascal
      Ceed1, ja sprawdzam tak jak Ty, zresztą producenci oleju tez tak zalecają. A swoją drogą rozwalił się juz komus ten rozrząd czy bijemy piane przez 74 strony ?
      Na forum Golfa są jeśli mnie pamięć nie myli, dwie osoby z rozwalonymi CAXA, jeden padł przy 88tys., drugiego szczegółów nie pamietam. Tak, czy siak, to promile przy ilości sprzedanych egzemplarzy. Więc nie jest wcale powiedziane, ze w innych silnikach, nie owianych zła sławą, statystyki nie są podobne.
      Pozdrawiam,
      Andys

Komentarz

• krzysiek83wpr
        Rider
        • 2010
        • 362

Zamieszczone przez pascal
        Ceed1, ja sprawdzam tak jak Ty, zresztą producenci oleju tez tak zalecają. A swoją drogą rozwalił się juz komus ten rozrząd czy bijemy piane przez 74 strony ?

Pisaliśmy już wiele razy, że na forum brak osobników póki co z rozrządem rozsypanym. Osobiście poza forum też nie znam przypadku wśród znajomych i znajomych znajomych.

Komentarz

• joter06
          Classic
          • 2012
          • 21

Odnośnie poziomu oleju, to w instrukcji jest chyba jasno napisane, jaki należy utrzymywać jego poziom i jak ktoś w ASO twierdzi, że właściwy jest poziom tylko na granicy górnego dopuszczalnego zakresu, to niech wpiszą tą uwagę do książki i przystawią pieczątkę ...

Komentarz

• slawek31113
            Elegance
            • 2007
            • 824

We wtorek zaliczyłem przegląd okresowy, zgłosiłem również m.in. klekot po uruchomieniu silnika oraz opisywany w innym wątku problem z przyspieszaniem. W poniedziałek szkodnika odstawiam na 3-4 dni do ASO, bedzie wymieniany kpl rozrząd.
            OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• idas
              Elegance
              • 2006
              • 828

slawek31113, z ktorego roku jest auto?
              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• slawek31113
                Elegance
                • 2007
                • 824

Zamieszczone przez idas
                12.2010.

Komentarz

• idas
                  Elegance
                  • 2006
                  • 828

Zamieszczone przez slawek31113
                  Zamieszczone przez idas
                  12.2010.
                  Czyli to bedzie na gwarancji, czy nie?
                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Yarwa
                    Elegance
                    • 2010
                    • 915
                    • BMW

raczej "dobra wola"

Komentarz

• slawek31113
                      Elegance
                      • 2007
                      • 824

Zamieszczone przez idas
                      Zamieszczone przez idas
                      12.2010.
                      Czyli to bedzie na gwarancji, czy nie?
                      PRodukcja 12.2012. - zakup 02.2011. - gwarancja. Dzisiaj zostawiłem szkodnika w ASO. Wyjechałem zastępczym, rocznik 2012, przebieg podobny - ok. 25k no i różnice odczuwalne przy przyspieszaniu a także hałasie pracy silnika przy uruchomieniu, na postoju jak i podczas samej jazdy.

Komentarz

• krzysn
                        Rider
                        • 2007
                        • 515

PRodukcja 12.2012. - zakup 02.2011. - gwarancja.
                        Coś chyba pomieszałeś...

Komentarz

• slawek31113
                          Elegance
                          • 2007
                          • 824

Zamieszczone przez krzysn
                          PRodukcja 12.2012. - zakup 02.2011. - gwarancja.
                          Coś chyba pomieszałeś...
                          Fakt - przepraszam produkcja 12.2010. - zakup 02.2011.

Komentarz

• W najbliższych dniach mam przegląd 100 000 km swojego 1.4 TSI. Nie wiem skąd mi się uklepało, jak pisałem do ASO o ofertę na tą robotę zapytałem o koszt wymiany rozrządu.

Taką odpowiedź dostałem:

W Pana samochodzie jest łańcuch rozrzadu, producent nie określa terminu wymiany
                            brnąć dalej w mailowej dyskusji dowiaduje się, że:

Wymienia się go w przypadku uszkodzenia, głosnej pracy.
                            Mój rozrząd ani nie jest uszkodzony, ani nie pracuje głośno, dlatego tego uderzyłem na forum gdzie znalazłem ten wątek. Niezłych rzeczy naczytałem się. Aż włos jeży się na głowie.

Po rozmowie telefonicznej z pracownikiem ASO zauważyłem, że oni odcinają się od dyskusji w "internecie", co najmniej jakby to były pomówienia o napastowanie seksualne. Stoją twardo, że cała ta akcja z rozrządem to rozdmuchane bzdury na resorach, podchwycone przez pismaki aby tylko sprzedać swoje czasopismo za 2,40.

Jeśli można to przedstawię Panom z OCP internetowy przypadek, zwie on się HEJTER

Hejterzy zalali internet, występują również na tym forum, często można ich spotkać, hejtują ogłoszenia ze sprzedażą samochodu, można było ich również spotkać w wątku z moją "dzidziunią" jak to hejtowali odpis VAT-u.

W tym temacie hejtują silnik 1.4 TSI CAXA, nie przejechał ani kilometra tym silnikiem a wypowiadają się jak fachowcy z najwyższej półki dysponując szczegółowymi statystykami i materiałami prasowymi. W tym przypadku są zmorą koncernu VW Group i zapewne jak w innych firmach pracownicy ASO są szkoleni co odpowiadać klientom którzy trafią na wypociny hejterów.

Akurat dzięki hejterom ja mam pieniądze, pomagam kilku dużym firmom w Polsce dbać o opinie o ich produktach w internecie. VW Group nie jest moi klientem a temat dotyczy mnie tylko dlatego że w garażu stoi 1.4 TSI. Gdyby mi płacili takie wypowiedzi jak wasze zalewane były by tysiącami pozytywnych wypowiedzi fikcyjnych kont moich "żuczków" i nawet najlepszy moderator nie zorientował by się co się dzieje. Wyda Wam to się straszne, ale to jedyna broń rzetelnych firm na hejterów których tutaj nie brakuje.

Nie wymienię wraz z tym przeglądem tego rozrządu, nie wymienię ani za rok ani za dwa. Moja "dzidziunia" robi teraz jako "samochód zony" a ja bawię się quattro. Czarna ma już 100k przejechane, może sprawdzimy? Ile jeszcze przejedzie bez wymiany rozrządu?

Według hejterów rozrząd powinien pierdo..ąć juro rano a według mnie moja najmłodsza córka będzie uczyła się do prawa jazdy na tej skodzie i na tym łańcuchu.

Jakby ktoś chciał pogadać o hejterach to proszę pytać, a co do rozrządu skończcie wygadywać bzdury bo wstyd robicie.

Komentarz

• patryk23
                              L&K
                              • 2011
                              • 1105
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

namo, w tym temacie zostało już wszystko powiedziane ! ze 20 stron jest to rzeczowa wymiana doświadczeń ,spostrzeżeń a reszta to śmietnik o dupie Maryni i hejterach . Wyłów istotne symptomy uszkodzenia rozrzadu i zlicz ilu i ile za to zapłaciło dalej porownaj w necie uszkodzenia tego silnika i/lub z tym samym rozrządem w innych markach Koncernu . Zobaczysz wtedy, ,że tego ludzie sobie nie wymyślili
                              będąc tego przykładem wydałem kupe kasy na wymianę. Gdy płacisz z własnej kieszeni to uwierz mi inaczej mowią w Serwisie niż Tobie .

Oby nie dopadla cie ta dolegliwość z rozrządem , bo wtedy zaczniesz sam tupać nogami i pytać ,,Dlaczego akurat mój,,

Twój post jest zwykłym biciem piany, a dlaczego? Dlatego że nie masz merytorycznego przygotowania w tym temacie.

Komentarz

• slawek31113
                                Elegance
                                • 2007
                                • 824

Rozrząd wymieniony w komplecie. OD piątku uskuteczniam jazdę. Silnik uruchamia sie i pracuje jak w lutym 2011 i nie ma znaczenia czy po postoju w garażu, czy po nocnym w kilkustopniowym mrozie

Komentarz

• shado
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 5315
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

namo, Jak ktoś miesiąc czy dwa po gwarancji musi wyłożyć z kieszeni 6k, bo wtedy ASO bez problemów diagnozuje usterkę zgłaszaną w czasie gwarancji, ale wtedy była określana jako TTTM no to trudno, żeby nie został hejterem... Przeczytaj choćby ten wątek cały od początku do końca zanim napiszesz takie rzeczy... :|
                                  BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Przeczytałem cały wątek, filmiki podobały mi się. Osobiście jakbym coś takiego usłyszał z pod maską, nie wyjechał bym z garażu, laweta i szpula do ASO. Nie sądzę żebym dał sobie wmówić TTTM.

shado, faktycznie jak czyta się ten wątek to każdy właściciel 1.4 TSI ma ochotę zepchnąć to auto w przepaść z całym zarządem SAP w środku. Jeżeli ktoś nie ma TSI i czyta te dziesiątki podstron zapewne nigdy nie kupi tego silnika i odradzi go wszystkim znajomym. Czy taka jest misja tego forum? Nie za dużo tych hejterów?

Może lepiej by to wyglądało przed całą branżą motoryzacyjną jakbyście wspomnieli o problemie i napisali jak sobie z tym poradzić wraz z szablonem pisma do SAP o sfinansowanie całej operacji? Może by tak więcej porad i konkretów a nie 75 stron hejterskich wypocin które musiałem przełknąć?

Komentarz

• Northeusz
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 1677
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez namo
                                      Może lepiej by to wyglądało przed całą branżą motoryzacyjną jakbyście wspomnieli o problemie i napisali jak sobie z tym poradzić wraz z szablonem pisma do SAP o sfinansowanie całej operacji? Może by tak więcej porad i konkretów a nie 75 stron hejterskich wypocin które musiałem przełknąć?
                                      A może branżę motoryzacyjną zabolało, że wszystkie psy zostały powieszone na SAP-ie, poniekąd słusznie. Oprócz samego 1.4TSI jest tutaj również opis podejścia do klienta i dymanie go, że tak powiem - nie od frontu - przez wspomną przez Ciebie branżę. Nie jest normalne to, że po okresie gwarancji pracownikom ASO zmieniają się zdolności percepcji i to co byo normlne na gwarancji, po jej upływie jest już awarią, kosztowną zresztą. Jedyny wpływ, jaki ten wątek ma na branżę to taki, że wiedzą o tym. A że nikt tutaj nie napisał pochwalnych peanów to niestety się odcinają - normalna reakcja. Nowe 1.8TSI w O3 ma mieć zmieniony rozrząd i pasek zamiast łańcucha, co może nie wyjaśnia wszystkiego, ale wiele :lol:. Ciekawe dlaczego taka zmiana i co na to branża powie?
                                      Pozdrawiam
                                      Northeusz

Komentarz

• Salt
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 178

Zamieszczone przez namo
                                        W najbliższych dniach mam przegląd 100 000 km swojego 1.4 TSI. Nie wiem skąd mi się uklepało, jak pisałem do ASO o ofertę na tą robotę zapytałem o koszt wymiany rozrządu.

Taką odpowiedź dostałem:

W Pana samochodzie jest łańcuch rozrzadu, producent nie określa terminu wymiany
                                        brnąć dalej w mailowej dyskusji dowiaduje się, że:

Wymienia się go w przypadku uszkodzenia, głosnej pracy.
                                        Mój rozrząd ani nie jest uszkodzony, ani nie pracuje głośno, dlatego tego uderzyłem na forum gdzie znalazłem ten wątek. Niezłych rzeczy naczytałem się. Aż włos jeży się na głowie. I

Po rozmowie telefonicznej z pracownikiem ASO zauważyłem, że oni odcinają się od dyskusji w "internecie", co najmniej jakby to były pomówienia o napastowanie seksualne. Stoją twardo, że cała ta akcja z rozrządem to rozdmuchane bzdury na resorach, podchwycone przez pismaki aby tylko sprzedać swoje czasopismo za 2,40.

Jeśli można to przedstawię Panom z OCP internetowy przypadek, zwie on się HEJTER

Hejterzy zalali internet, występują również na tym forum, często można ich spotkać, hejtują ogłoszenia ze sprzedażą samochodu, można było ich również spotkać w wątku z moją "dzidziunią" jak to hejtowali odpis VAT-u.

W tym temacie hejtują silnik 1.4 TSI CAXA, nie przejechał ani kilometra tym silnikiem a wypowiadają się jak fachowcy z najwyższej półki dysponując szczegółowymi statystykami i materiałami prasowymi. W tym przypadku są zmorą koncernu VW Group i zapewne jak w innych firmach pracownicy ASO są szkoleni co odpowiadać klientom którzy trafią na wypociny hejterów.

Akurat dzięki hejterom ja mam pieniądze, pomagam kilku dużym firmom w Polsce dbać o opinie o ich produktach w internecie. VW Group nie jest moi klientem a temat dotyczy mnie tylko dlatego że w garażu stoi 1.4 TSI. Gdyby mi płacili takie wypowiedzi jak wasze zalewane były by tysiącami pozytywnych wypowiedzi fikcyjnych kont moich "żuczków" i nawet najlepszy moderator nie zorientował by się co się dzieje. Wyda Wam to się straszne, ale to jedyna broń rzetelnych firm na hejterów których tutaj nie brakuje.

Nie wymienię wraz z tym przeglądem tego rozrządu, nie wymienię ani za rok ani za dwa. Moja "dzidziunia" robi teraz jako "samochód zony" a ja bawię się quattro. Czarna ma już 100k przejechane, może sprawdzimy? Ile jeszcze przejedzie bez wymiany rozrządu?

Według hejterów rozrząd powinien pierdo..ąć juro rano a według mnie moja najmłodsza córka będzie uczyła się do prawa jazdy na tej skodzie i na tym łańcuchu.

Jakby ktoś chciał pogadać o hejterach to proszę pytać, a co do rozrządu skończcie wygadywać bzdury bo wstyd robicie.
                                        A czymże jest ten post, jak nie przydługim hejtem...? :-)
                                        andrzejwojnar.pl
                                        alchemiaswiatla.blogspot.com

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

Ja się częściwo z gościem zgadzam - wymieniłem rozrząd i zapala identycznie.

Już to olałem.

Komentarz

• krzysn
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 515

loyd, sam zacząłeś ;-)

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Pamiętam przecież .... ale co by nie mówić, że poza terkotaniem nikomu nic się nie dzieje.

Ja wymieniłem rozrząd i nie ma żadnej różnicy - a mechanik w ASO po wymienie stwierdził, że stary rozrząd był w doskonałym stanie.

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 362

Informacja od jednego ASO w Wa-wie, info sprzed kilku dni: jak dotąd.. (podkreślam) nie było przypadku znanego przez tą jednostkę aby w 1.4tsi u jakiegoś klienta czy coś podobnego łańcuch się wysypał. Co prawda nie jest to duże ASO na obrzeżach miasta, ale potwierdza się, że dużo gadania, a mało realnego zagrożenia.

Pragnę podkreślić, ze nie jest to info z recepcji :szeroki_usmiech, tylko od osoby dobrze mi znanej, które pracuje tam od X lat

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

A ktore ASO przyzna sie ze jest problem. Ze sprezynami to mi wmawiali ze nikogo nie mieli, potem pojawily sie auta z gazem. Ze skrzynia DSG tez nikogo nie bylo :lol: Ja na te teksty nie zwracam uwagi, tak samo jak oni na to co pisza w internecie.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 362

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    A ktore ASO przyzna sie ze jest problem. Ze sprezynami to mi wmawiali ze nikogo nie mieli, potem pojawily sie auta z gazem. Ze skrzynia DSG tez nikogo nie bylo :lol: Ja na te teksty nie zwracam uwagi, tak samo jak oni na to co pisza w internecie.
                                                    NIe zrozumiałeś mnie.. mam tam osobą, bardzo dobrze znaną mi osobiście, tzn bliska rodzina. Więc kitu mi nie wciska>tzn jak mówi że nie było przypadku to NIE BYŁO

Komentarz

Pracuję...